Jste zde

Domů » Maledivy

Farukolhufushi

Farukolhufushi, někdy v turistických průvodcích i v běžném jazyce zkráceně označován jako Faru, je hotelový ostrov na Maledivách, ležící v atolu Severní Malé Atol a patřící ke správní oblasti Kaafu.

Ostrov měří ve směru sever - jih přibližně 900 m a od západu k východu až 250 metrů, má tak úzký a protáhlý tvar. Farukolhufushi leží na východním okraji atolu na stejném korálovém hřebeni jako v roce 1997 uměle vytvořený ostrov Hulhumalé, ležící 500 m jižním směrem, a asi 3 km od letištního ostrova Hulhulé.

Přes kanál v korálovém útesu se dostanete na ostrov Faru rychlým člunem a cesta z letiště sem trvá asi 10 minut. Dalším sousedním ostrovem je Kurumba na západě a přímo na sever pak leží ostrov Furanafushi.

Na Farukolhufushi byl již v roce 1978 vybudován hotelový resort Club Med Faru a ostrov tak patří k nejstarším turistickým ostrovům na Maledivách vůbec. Vzhledem ke své poloze na východním okraji Maledivského souostroví byl však hrozně poškozen vlnami tsunami v Indickém oceánu v roce 2004.

Ostrov byl následně společností Club Med prodán a byl přestavěn na Club Faru, zatímco Club Med nyní působí dále na sever na ostrově Kanifinolhu, kde byl postaven nový hotelový resort.

Od svého znovuotevření nabízí Club Faru, který je provozován stejným podnikatelem, jako na Fihalhohi v Jižním Malé Atolu, na 152 pokojů ve dvoupodlažních budovách.

Ze sportovních a volnočasových aktivit je tady nejoblíbenější potápění a šnorchlování nebo výlety do hlavního města Malé, které je odsud opravdu nedaleko. Jako v podstatě všude na Maledivách tak i na tomto ostrůvku vás čeká koupání v čistých vodách Indického oceánu, a to skutečně po celý rok.

V rámci dalšího rozšíření uměle vytvořeného ostrova Hulhumalé má dojít ke spojení tohoto ostrova s Faru a tím se vlastně stane tento ostrov součástí Hulhumalé. Ovšem se začátkem stavebních prací se tu počítá nejdříve v roce 2020.

Místo

Farukolhufushi 4° 13' 50.0016" N, 73° 32' 35.0016" E
Location

Maledivy na Facebooku