Jste zde

Domů » Maledivy » Faafu Atol

Faafu Atol

Faafu Atol - pláž na jednom z ostrůvků
Autor: warrenski

Faafu Atol je pro mnoho lidí neznámý, jelikož na některých mapách není ani zakreslen. Jeho dalšími názvy jsou Severní Nilandhe Atol a Nilande Atol Sever, Je administrativní částí souostroví Maledivy a nachází se směrem na jih od Jižního Atolu Ari.

Souš zabírá plochu 2,2 km2 z celkové výměry 597,15 km2 celého atolu, včetně jedné laguny. Celý atol je 30 km dlouhý a 27 km široký, dostanete se na něj pohodlně z ostatních ostrovů hydroplánem.

Skládá se z 23 ostrovů, ze kterých je 6 ostrovů obydlených - Bileddhoo, Dharanboodhoo, Feeali, Filitheyo, Magoodhoo a Nilandhoo. Žije na nich dohromady přibližně necelých 5 tisíc obyvatel. Hlavním ostrovem a městem atolu je Nilandhoo, kde žije asi 1 500 obyvatel.

Obyvatelé hlavního města jsou velmi pobožní a ženy tu chodí dodnes zahalené. Hlavním zdrojem obživy je rybolov, ale obyvatelé se v poslední době zaměřili hlavně na lov sumýšů, zvaných také "mořské okurky", což jejich počet hodně ohrozilo. Z hlediska archeologů je zajímavý ostrov Nilandhoo, o čemž svědčí nález velkého, patrně hinduistického chrámu.

Ostrov Nilandhoo s druhou nejstarší mešitou Malediv
Autor: shazwan
Faafu Atol - bungalovy na jednom z ostrůvků
Autor: warrenski

Místo

Nilandhoo 3° 3' 28.3896" N, 72° 53' 18.654" E
Location

Maledivy na Facebooku