Jste zde

Domů » Maledivy » Baa Atol

Baa Atol

Baa Atol - jeden z ostrůvků

Baa Atol se nachází v západní části Malediv, asi 120 km severozápadně od hlavního města Malé. Skládá se ze 75 ostrovů, z toho je 13 obydlených, na kterých celkem žije více než 11 000 obyvatel. Hlavním ostrovem je Eydafushi. 57 ostrovů je neobydlených a ze zbývajících ostrovů se stala turistická střediska. Pro cestovní ruch byl atol otevřen teprve v roce 1998 s resortem Soneva Fushi na ostrově Kunfunadhoo, ale od té doby bylo již vybudováno 5 luxusních zařízení a další jsou plánovaná.

Baa Atol se skládá ze tří samostatných přírodních atolů, a to jmenovitě z jižního Maalhosmadulu Atolu (42 km dlouhý, 32 km široký a sestává z 9 obydlených ostrovů), Fasdūtherē Atolu (vklíněný mezi dva Maalhosmadulu atoly a oddělený od severního Maalhosmasdulu Atolu u Hani Kandu nebo Moresby kanálu) a menšího přírodního atol známého jako Goifulhafehendhu Atol.

Ostrov Thulhaadhoo je známý díky svým lakovaným výrobkům a různým uměleckým řemeslům. Jelikož mnoho obyvatel díky této práci zbohatlo, rozšířilo se město téměř na celý ostrov. Hlavní ostrov Eydhafushi se zase proslavil díky svým tkalcům. Od doby, kdy jsou na Maledivách umělé látky, však tkalcovské řemeslo pomalu zaniká.

V minulosti atol sloužil jako věznice pro zločince z Malé. Většina obyvatel se dnes živí rybolovem a na všech obydlených ostrovech se stále provozuje stavba lodí. Dnes mnoho mužů ale ostrovy opouští a odjíždí za prací na Malé nebo do některého z turistických hotelových resortů.

Geografie: 

Místo

Ostrov Eydhafushi

Maledivy na Facebooku