Jste zde

Domů » Maledivy » Addu Atol

Addu Atol

Addu Atol - krajina ostrova
Autor: Auraf

Addu Atol se často administrativně označuje také jako Seenu Atol, nachází se na samém jihu republiky Maledivy, před atoly Gnaviyani a Gaaf Alifu. Leží jen kousek jižně od rovníku. Hlavním ostrovem tohoto atolu je ostrov Hithadhoo. V letech 1959 - 1963 tvořil Addu spolu s atolem Huvadu (tehdy nazývaným Suvadiva) a ostrovem Fuvammulah na jihu mezinárodně uznávanou republiku Suvadiva.

Atol má celkovou délku 15 kilometrů a šířku přes 18 km. Celková plocha činí asi 132 km², z toho více než 76 km² tvoří laguny, 9 km² pokrývá 23 ostrovů a zbytek útesy. Největšími ostrovy jsou Hithadhoo (3,6 km²), Gan (2,2 km²) a Meedhoo (2,05 km²).
Hotelový resort na ostrově Gan má se 470 kilometry nejdelší vzdálenost od Malé, hlavního města Malediv.

Transfer na ostrovy atolu Addu letecky trvá obvykle 1,5 až 2 hodiny. Doba letu z hlavního města Malé k mezinárodnímu letišti na ostrově Gan trvá asi 60 minut.
Čtyři z ostrovů tohoto atolu jsou propojeny hrází se silnicí, která je nejdelší cestou na Maledivách. Jsou to ostrovy Hithadhoo, Gan, Feydhoo a Maradhoo. Tak se na tyto jednotlivé ostrovy můžete dostat pěšky nebo autem.

Indický oceán obklopující ostrov Gan nabízí během dovolené na Maledivách ideální podmínky pro potápění v této oblasti. Tak například přímo před ostrovem leží starý vrak lodi z druhé světové války, který již prozkoumalo mnoho potápěčů z širokého okolí. Ale také vnější útes ostrova Gan je populární potápěčskou oblastí. Na samotný ostrov se dostanete rychle a snadno přes mezinárodní letiště na ostrově.

Dalším ostrovem Addu Atolu je například Herathera, který lze navštívit při okružním výletě po Maledivách. Ostrov Herathera má v nejširším místě asi 150 metrů a v nejdelším místě cca 2000 metrů.
Z Herathery také můžete podnikat potápěčské a šnorchlovací výlety do Indického oceánu. Je zde také velká nabídka celé řady dalších aktivit jako je jízda na kole, volejbal nebo stolní tenis, surfování, kanoistika nebo plachtění na katamaránu.

Atol byl od roku 1941 nejprve základnou královského námořnictva Royal Navy, od roku 1957 pak základnou letectva Royal Air Force. Námořní základna byla také využívána australským Imperial Force, zatímco letiště na ostrově Gan Island slouží hlavně jako mezistanice pro letadla na cestě do Singapuru. Z Ganu také startovaly rakety typu Kookaburra. V roce 1971 byla základna opuštěna a zařízení bylo zčásti přeměněno na ubytování pro turisty.

Addu Atol - jedna z pláží
Geografie: 

Místo

Letiště Gan 0° 41' 24.4176" S, 73° 9' 25.128" E
Location

Maledivy na Facebooku